Welke mogelijkheden zijn er om pensioen aan te vullen?

Bij SynVest heeft u twee manieren om uw pensioen aan te vullen.

  • Fiscaal vriendelijk aanvullend pensioen opbouwen via een lijfrente overeenkomst (Box 1)
    Via een SynVest Uitgestelde Lijfrente (opbouw)
  • Aanvullend pensioen opbouwen met vrij vermogen (Box 3)
    Uw vrij vermogen opbouwen in de fondsen van SynVest, dit vermogen is flexibel op te nemen.

Fiscaal vriendelijk aanvullend pensioen opbouwen (Box 1)

De overheid fasciliteert de opbouw van uw pensioen op fiscale wijze. Tijdens de opbouwfase (bijvoorbeeld als u in een of meerdere SynVest fondsen belegt) betaalt u nog geen inkomstenbelasting over deze inleg omdat u de betaalde inleg mag aftrekken van uw belastbaar inkomen. Bovendien is uw pensioenspaarpot vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing. U betaalt pas inkomstenbelating als uw pensioen wordt uitgekeerd.

Omdat u na pensionering meestal een lager inkomen heeft, en de belastingtarieven lager zijn dan toen u de betaalde premie ten laste van uw inkomen bracht, bespaart u belasting. De hoogte van de aanvulling en hoe lang de aanvulling op uw pensioen wordt uitgekeerd kunt u niet helemaal zelf bepalen. Dit is mede afhankelijk van de fiscale spelregels.

De mate waarin u fiscaal gebruik kunt maken van individuele pensioenregelingen wordt uitgedrukt in uw ‘jaarruimte’. U hebt jaarruimte als u in een bepaald jaar niet voldoende pensioen heeft opgebouwd. Door uw jaarruimte te benutten, kunt u het tekort aan inkomen na uw pensionering aanvullen. Als u in de jaren hiervoor uw jaarruimte niet heeft gebruikt, mag u deze opgebouwde reserveringsruimte (dit is de optelsom van de niet-benutte jaarruimten) tot zeven jaar terug onder voorwaarden alsnog benutten.

Jaarruimte en reserveringsruimte bepalen

Om uw jaarruimte of reserveringsruimte te berekenen, heeft De Belastingdienst een rekenhulp voor u beschikbaar gesteld. U kunt deze hier berekenen.

Aanvullend pensioen opbouwen met vrij vermogen (Box 3)

Aanvullend pensioen opbouwen kan ook via een gewone spaar- of beleggingsrekening zonder gebruik te maken van lijfrenteaftrek. Uw vermogen valt dan in Box 3 en u krijgt te maken met vermogensrendementsheffing als uw vermogen boven een vastgestelde vrijstelling uitkomt. Het voordeel is dat u altijd vrij over dit opgebouwde kapitaal kunt beschikken en u zelf kunt bepalen hoe en hoe lang u het kapitaal wilt gebruiken voor een aanvulling op uw pensioen. Het opgebouwde kapitaal kan voor andere (onverwachte) uitgaven worden gebruikt. Deze ‘vrijheid’ kan ook gezien worden als een nadeel.

In welke beleggingsfondsen kan ik deelnemen?

Wij bieden verschillende aandelen- vastgoed en obligatiefondsen met ieder een ander rendement-risicoprofiel. U belegt zoals dit bij u past. U kunt voor één fonds kiezen, maar ook een combinatie van verschillende fondsen.

Meer informatie over de fondsen?

Naar de fondsen
 


Loop geen onnodig risico. Lees de Financiële bijsluiters. U vindt alle documenten van dit product in het downloadcentrum.

  Ga naar het downloadcentrum

Bel 020 - 23 51 490

Elke werkdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur

Vraag vrijblijvend de brochure aan

Vul hieronder uw gegevens in