Lijfrente laten uitkeren

Valt uw lijfrentekapitaal binnenkort vrij en wilt u uw lijfrentekapitaal laten uitkeren? 

Dan heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen om de lijfrente te laten uitkeren door de partij waar u het kapitaal heeft opgebouwd maar u kunt ook kiezen voor een andere partij.  

Wat vindt u belangrijk?

Bij de meeste aanbieders kunt u alleen kiezen voor een gegarandeerde uitkering. Als u geen genoegen neemt met de huidige lage rente, dan kunt u kiezen om het lijfrentekapitaal te laten uitkeren bij SynVest.

Bij SynVest belegt u uw lijfrentekapitaal in beleggingsfondsen met obligaties, vastgoed, aandelen* of een combinatie hiervan.

U ontvangt elk kwartaal of jaar een uitkering uit uw opgebouwde kapitaal. Tegelijkertijd kunt u uw lijfrentekapitaal laten profiteren van het rendement van de gekozen beleggingsfondsen. De hoogte van iedere uitkering is afhankelijk van een aantal factoren: 

  • Het ingelegde kapitaal (minimaal 20.000 euro)
  • De looptijd van de uitkeringen
  • Het rendement over de looptijd
  • De fiscale regels.

* met uitzondering van het SynVest German RealEstate Fund

Het is natuurlijk ook mogelijk om een deel van uw lijfrentekapitaal bij SynVest te laten uitkeren.

 

Kenmerken van de SynVest Lijfrente uitkeren:

  • Flexibiliteit. Wanneer uw persoonlijke omstandigheden veranderen kan de looptijd van de SynVest lijfrente, binnen de fiscale regels, worden gewijzigd.
  • De fondsverdeling kan tijdens de looptijd worden aangepast.
  • Het resultaat op de beurs fluctueert. Hierdoor kan het rendement positief maar ook negatief zijn.
  • Elke uitkering wordt aangepast op basis van het daadwerkelijke rendement.

CTA whitepaper expirerende lijfrente

U kiest zelf wat het best bij u past:

Verwacht rendement en risico

U heeft zelf de keuze voor een fondsverdeling met hoger of lager verwacht rendement. Bij een hoger verwacht rendement hoort vaak een hoger risico. Bent u hiertoe bereid of kiest u liever voor een fondsverdeling met een lager risico?

Ingangsdatum

U kunt de ingangsdatum, binnen de fiscale spelregels, zelf bepalen. De hoofdregel is dat de uitkering op zijn vroegst in kan gaan in het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Als uw lijfrentekapitaal is opgebouwd voor 1 januari 2014, dan mag u de uitkering in laten gaan in het jaar waarin u 65 jaar wordt. De uitkering moet uiterlijk ingaan in het vijfde jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd.

De looptijd

U heeft de keuze uit twee soorten lijfrenten:

  • Een tijdelijke lijfrente met een minimale looptijd van 5 jaar. De hoogte van de eerste jaaruitkering is gebonden aan een maximum (voor 2018: 21.483 euro)
  • Een levenslange uitkering met een looptijd van minimaal 20 jaar.

Uw uitkeringen en belasting 

Over het lijfrentekapitaal hoeft u geen vermogensrendementsheffing te betalen. De uitkering van de lijfrente ziet de Belastingdienst als inkomen waarover u belasting betaalt. Net als bij uw pensioenuitkeringen. SynVest houdt op iedere uitkering deze belasting (deels) in.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

 

 

Indien u zelf onvoldoende kennis heeft over beleggen raden wij u aan deze keuze samen met uw financieel adviseur te maken.


Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële-informatiedocumenten. U vindt alle documenten van dit product in het downloadcentrum.

  Ga naar het downloadcentrum

Bel 020 - 23 51 490

Elke werkdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur

Vraag vrijblijvend de brochure aan

Vul hieronder uw gegevens in.